Bilim insanları, yüzyıl yaşayan insanların kök hücrelerinde ipuçları buldu

T24 Bilim Merkezi:

Sağlıklı bir şekilde 100 yaşına kadar yaşayan bireylerin kök hücreleri incelenerek, yaşlanma süreci hakkında yeni bulgular elde edilmeye başlandı. Uzun ömürlülüğün sırrı, bu bireylerin kök hücrelerinin işleyişi ve zamanla nasıl yenilendiği ile ilgili olabilir.

Business Today’in haberine göre; Boston, Massachusetts’teki bilim insanları, 100 yaşını aşmış bireylerin kanlarından alınan kök hücreleri yeniden programlayarak, bu hücreleri araştırmacılarla paylaşmayı hedefliyor. İlk bulgular, beyin yaşlanması konusunda önemli bilgiler sunuyor.

Boston Üniversitesi Chobanian & Avedisian Tıp Fakültesi’nden kök hücre biyologu George Murphy, Nature dergisine yaptığı açıklamada, 1912’deki İspanyol gribi ve COVID-19’u iki kez atlatan bir centenarian hakkında bilgi verdi.

Hücre bankası kurma girişimi:

Centenarianların nadir olması, onların kan ve deri örneklerini kıymetli bir araştırma kaynağı haline getiriyor. Bu nedenle Murphy ve ekibi, bu hücreleri diğer araştırmacılarla paylaşabilmek amacıyla bir hücre bankası kurdu.

King’s College London’dan epigenetik ve yaşlanma uzmanı Chiara Herzog, bu hücre bankasının heyecan verici olduğunu belirtirken, Harvard Tıp Okulu’ndan araştırmacı Vadim Gladyshev, yaşlanma üzerine yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Murphy, Boston Üniversitesi’nden geriatri uzmanı olan Tom Perls ile birlikte çalıştı. Perls, New England Centenarian Study’nin başkanlığını yürütüyor.

Genetik faktörler incelendi:

Çoğu centenarian, benzersiz yaşam deneyimlerinin farkında oldukları için araştırmalara katılmaya istekliydi. Bu kişiler, fiziksel ve bilişsel sağlıklarının değerlendirilmesi için testlere tabi tutuldu ve kan örnekleri alındı.

Yaklaşık 30 centenarianın kan hücreleri izole edilerek, pluripotent kök hücrelere dönüştürüldü. Bu süreç, yaşlanmanın genetik faktörlerini araştırmacılara inceleme fırsatı tanıyor. Herzog, bu yöntemin yaşlanmanın genetik belirleyicilerini anlamak için önemli olduğunu belirtti.

İlk deneyler, yaşlanmanın hücrelerin kalite kontrol mekanizmalarının kaybıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Bu mekanizmalar, protein üretimini yönetir ve hastalıklara yol açabilir. İlk bulgular, centenarianlardan alınan nöronların, stres altında zararlı proteinleri daha hızlı temizlediğini gösteriyor.

3D beyin modelleri ve gelecek hedefler:

Bir araştırma ekibi, Alzheimer hastalığına dair 3D beyin modelleri oluşturdu. Bu modeller, 60 yaşındaki bireylerden alınan hücrelerle karşılaştırıldığında, centenarian hücrelerinde Alzheimer’a karşı koruma ile ilişkili genlerin daha yüksek düzeyde ifade edildiğini gösteriyor.

Gelecekte, araştırmacılar bu kök hücreleri kullanarak, karaciğer, kas, bağırsak hücreleri veya diğer yaşlanma ile ilişkili hücre tiplerini geliştirmeyi hedefliyor.

Centenarian Nedir?

Centenarian, 100 yaşını aşan bireyler için kullanılan bir terimdir. Bu terim, 100 yaşını devirmiş veya daha fazla süre yaşamış bireyleri tanımlamak için kullanılır.

 

Günün Öne Çıkan Haberleri…

TIKLAYIN – Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 47,09, ENAG’a göre 86,76 oldu

TIKLAYIN – Kirada tavan zam oranı belli oldu

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök | En prestijli ödül, tarihimizin en büyük başarısızlığına verildi; Aydın Doğan ödül verirken aklıma gelen soru

TIKLAYIN – Dikkat, son tarih 31 Aralık: Aracına bu sistemi taktırmayan, akaryakıt alamayacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir